Vask af cykel

Jeg vil vove den påstand, at de færreste synes det er sjovt at vaske cykel. Det er dog en nødvendighed og behøver faktisk ikke være særlig besværligt eller tage lang tid. Belønningen er, at cyklen kører langt bedre når den er ren og velsmurt.

 

remedier til vask af en cykel

Værktøj:

Vand og sæbe

Fyld spanden med vand i første omgang og bland sæbe i efter cyklen er blevet skyllet over én gang. Fyld desuden tryksprøjten med vand. Jeg er tilhænger af tryksprøjten, fordi man kan danne et temmelig højt tryk, så cyklen kan spules. Tryksprøjten kan købes i de fleste byggemarkeder og kan fås fra kendte mærker som ”Gardena”. Tryksprøjten er især en god løsning, hvis man bor i lejlighed.

Brug aldrig højtryksrenser

Jeg fraråder brugen af højtryksrenser, da man risikerer at spule alt fedt ud af lejerne på cyklen. Jeg anbefaler heller ikke brug af højtryksrenser på kæden, da man derved presser vand helt ind i kæden. Brug i stedet en kæderenser, hvis din kæde er meget beskidt.

Ved brug af vandslange, så undgå også at spule direkte på lejerne.

Rammen først

Vask først rammen af med en blød børste. Det mest beskidte som; hjul, kassette og kæde kan tages til sidst. Brug børster i forskellige størrelser, så du kommer ind alle steder.

Vask af cykel

Kassette

Brug en speciel kassettebørste, der har takker, dermed kan du komme helt ind mellem tandhjulene, hvor skidtet sidder. Brug evt. en børste med degreaser på (kan være fortyndet med vand) for at rense kassettens tandhjul.

Rens af kassette

Kranksæt

Brug samme fremgangsmåde som ovenfor og rens klingerne foran med en børste og degreaser.

Vask af kranksæt

Kæde

Rens kæden med en kæderenser eller blot med en børste som du kun bruger til kæden. Brug degreaser (kan være fortyndet med vand) hvis kæden er meget beskidt. Tør kæden helt ren for vand og skidt efter den er renset. Smør derefter kæden med olie

Polering

Poler din cykel med en bikepolish eller bilvoks. Lakken på en cykel holder længere og er mere modstandsdygtig når den poleres engang imellem, nøjagtig som det gælder for en bil. Det er desuden også nemmere at vaske cyklen ren når den er poleret. Skidtet sidder ikke så godt fast på cyklen, fordi polishen lægger en beskyttende hinde på lakken.

Polering af cykel