Valg af cykelværktøj

Se en beskrivelse af det vigtigste cykelværktøj i forhold til at foretage de mest almindelige reparationer. Du kan altid begynde med at købe enkelte stykker værktøj og udbygge samlingen som du bliver mere erfaren i at lave din cykel…

Blandet udvalg af cykelværktøj

Køb cykelværktøj i en god kvalitet

Jeg vil anbefale, at købe god kvalitet fra starten. Værktøjet kan holde i meget lang tid og man kan også vælge at købe de ting som kammeraterne ikke har og visa versa. De helt basale ting er i min optik, skruetrækkere, unbrakonøgler, kassetteværktøj og smøremidler.

Se nedenfor nogle beskrivelser af, hvad man kan bruge de forskellige typer cykel værktøj til.

Kassetteværktøj

Det er en fordel at kunne skifte sin kassette og pengene til værktøjet er meget hurtigt tjent hjem. Du skal bruge:

  • En kassetteaftrækker til kassettens låsering, jeg foretrækker en aftrækker med en pal i midten, så aftrækkeren derved holder sig selv på plads
  • En kassetteaftrækker med kæde, som bruges til at holde imod på kassetten når denne afmonteres – det kaldes en kassettepisk.
  • En fastnøgle i 1” eller en str. 25 – alternativt bruges en stor svensknøgle eller en polygriptang, men vær opmærksom på at polygriptangen laver mærker i dit kassette værktøj.

Cykelværktøj til skift af kassette

Skruetrækkere

Sørg for altid at have en flad skruetrækker (-) og en phillips stjerneskruetrækker (+). Du kan derefter indstille grænserne på for og bag-skifter og løsne/spænde diverse andre ting alt efter, hvilke komponenter du kører med. Du bruger også en skruetrækker til at justere V-bremser med og en stor flad skruetrækker kan bruges til at holde imod på bagsiden af klingeboltene, når de skal spændes.

Cykelværktøj til forskellige opgaver

Unbrakonøgler

Jeg bruger unbrakonøglerne 3,4,5,6,8 og 10 på min cykel, og anbefaler at du køber et komplet sæt, da du dermed er dækket ind. Det kan være praktisk at have den type nøgler som har et kuglehoved, da man kan vinkle nøglerne når ting som flaskeholdere og forskifter skal spændes. Unbrakonøgler bruges til at spænde rigtig mange ting på cyklen lige fra bagskifter og forskifter, til sadel, pedaler og bremser.

Du kan købe en Y-nøgle eller et helt sæt unbrakonøgler

Unbrakonøgler som cykelværktøj

Konusnøgler

Til både nav og visse styrfittings bruges konusnøgler. Til navene bruges oftest str. 13 eller 15 og til styrfittings bruges oftest str. 32 eller 36. Der bruges desuden en konusnøgle str. 13 til at justere visse bremser på racercykler.

Det er en fordel af have et udvalg af konusnøgler i flere forskellige størrelser.

Forskellige typer af konusnøgler til cykelværktøj

Fastnøgler

Har du et fastnøglesæt, så er du godt dækket ind. Du kan også supplere med en skiftenøgle (svensknøgle). Fastnøglerne bruges sammen med konusnøgler ved justering af styrfittings eller nav. Fastnøgen nr. 15 kan bruges som alternativ til en pedalnøgle. Nøglerne i de små størrelser bruges til stramning af diverse af bolte o.lign. på almindelige hverdagscykler.

De mest brugte fastnøgler der skal indgå i cykelværktøj

Tænger

De mest basale tænger er en polygriptang, bidetang og en kabeltang. Polygriptangen er meget allround og kan bruges hvis man skal have godt fast – jeg vil dog sige at det som oftest er i mangel på bedre. Bidetangen kan bruges til at klippe kabler med, samle kabelender med, klippe egere over med og til at klippe strips over med.
Kabeltangen bruges både til inder og -yderkabler. Den kan desuden bruges til kabler til skivebremser

Tænger

Værktøjssæt

Du kan også vælge et købe et samlet værktøjssæt, så er du godt igang og har alt dit cykelværktøj på et sted. Kvaliteten er ikke altid den samme som hvis du håndplukker hver enkelt del men til gengæld er prisen rigtig fair på de billige sæt og du har et godt udgangspunkt.

Værktøjssæt kommer i priserne ned fra 4-500 kr. op til et komplet professionelt Park Tool sæt til omkring 5000 kr.

Cykelolie og cykelfedt

Det er nødvendigt med en universalolie til kabler og bevægelige dele på cyklen. En cykelolie af god kvalitet til kæden. En vandafvisende fedt til smøring af krankbox, styrfittings, pedaler og til generel smøring af boltene på cyklen.

Forskellige typer af olie og fedt til smøring af cykler

Rengøringsmidler

Det anbefales at have et udvalg af børster, da børsten til kæde og kassette ikke må bruges til også at vaske ramme, bremser og fælge. Bilshampo er effektivt til vask af cykel. Visse typer indeholder voks, der beskytter cyklens lak. En citrus-degreaser bruges når kæde og kassette skal renses lidt ekstra og til at fjerne olie på rammen med. En kæderenser er også en rigtig god ide og gør det muligt at få kæden helt ren.

Rengøringsmidler