Se en beskrivelse af det vigtigste cykelværktøj i forhold til at foretage de mest almindelige reparationer. Du kan altid begynde med at købe enkelte stykker cykelværktøj og udbygge samlingen som du bliver mere erfaren i at lave din cykel…
01 Køb cykelværktøj i en god kvalitet
Jeg vil anbefale, at købe god kvalitet fra starten. Værktøjet kan holde i meget lang tid og man kan også vælge at købe de ting som kammeraterne ikke har og visa versa. De helt basale ting er i min optik, skruetrækkere, unbrakonøgler, kassetteværktøj og smøremidler.
Se nedenfor nogle beskrivelser af, hvad man kan bruge de forskellige typer cykelværktøj til.
02 Kassetteværktøj
Det er en fordel at kunne skifte sin kassette og pengene til værktøjet er meget hurtigt tjent hjem. Du skal bruge:
- En kassetteaftrækker til kassettens låsering, jeg foretrækker en aftrækker med en pal i midten, så aftrækkeren derved holder sig selv på plads
- En kassetteaftrækker med kæde, som bruges til at holde imod på kassetten når denne afmonteres – det kaldes en kassettepisk.
- En fastnøgle i 1” eller en str. 25 – alternativt bruges en stor svensknøgle eller en polygriptang, men vær opmærksom på at polygriptangen laver mærker i dit kassette værktøj.
03 Skruetrækkere
Sørg for altid at have en flad skruetrækker (-) og en phillips stjerneskruetrækker (+). Du kan derefter indstille grænserne på for og bag-skifter og løsne/spænde diverse andre ting alt efter, hvilke komponenter du kører med. Du bruger også en skruetrækker til at justere V-bremser med og en stor flad skruetrækker kan bruges til at holde imod på bagsiden af klingeboltene, når de skal spændes.
04 Unbrakonøgler
Jeg bruger unbrakonøglerne 3,4,5,6,8 og 10 på min cykel, og anbefaler at du køber et komplet sæt, da du dermed er dækket ind. Det kan være praktisk at have den type nøgler som har et kuglehoved, da man kan vinkle nøglerne når ting som flaskeholdere og forskifter skal spændes. Unbrakonøgler bruges til at spænde rigtig mange ting på cyklen lige fra bagskifter og forskifter, til sadel, pedaler og bremser.
Du kan købe en Y-nøgle eller et helt sæt unbrakonøgler
05 Konusnøgler
Til både nav og visse styrfittings bruges konusnøgler. Til navene bruges oftest str. 13 eller 15 og til styrfittings bruges oftest str. 32 eller 36. Der bruges desuden en konusnøgle str. 13 til at justere visse bremser på racercykler.
06 Fastnøgler
Har du et fastnøglesæt, så er du godt dækket ind. Du kan også supplere med en skiftenøgle (svensknøgle). Fastnøglerne bruges sammen med konusnøgler ved justering af styrfittings eller nav. Fastnøgen nr. 15 kan bruges som alternativ til en pedalnøgle. Nøglerne i de små størrelser bruges til stramning af diverse af bolte o.lign. på almindelige hverdagscykler.
07 Tænger
De mest basale tænger er en polygriptang, bidetang og en kabeltang. Polygriptangen er meget allround og kan bruges hvis man skal have godt fast – jeg vil dog sige at det som oftest er i mangel på bedre. Bidetangen kan bruges til at klippe kabler med, samle kabelender med, klippe egere over med og til at klippe strips over med.
Kabeltangen bruges både til inder og -yderkabler. Den kan desuden bruges til kabler til skivebremser
08 Værktøjssæt
Du kan også vælge et købe et samlet værktøjssæt, så er du godt igang. Kvaliteten er ikke altid den samme som hvis du håndplukker hver enkelt del men til gengæld er prisen rigtig fair og du har et godt udgangspunkt.
10 Rengøringsmidler
Det anbefales at have et udvalg af børster, da børsten til kæde og kassette ikke må bruges til også at vaske ramme, bremser og fælge. Bilshampo er effektivt til vask af cykel. Visse typer indeholder voks, der beskytter cyklens lak. En citrus-degreaser bruges når kæde og kassette skal renses lidt ekstra og til at fjerne olie på rammen med. En kæderenser er også en rigtig god ide og gør det muligt at få kæden helt ren.