Valg af cykelsko

Valg af cykelsko er jo egentlig ret nemt, man skal bare vælge de lækreste og dyreste sko…eller skal man? Det lyder jo godt med carbon sål, men er det altid det bedste? Jeg vil prøve at komme med lidt vejledning i, hvad man skal gå efter, og hvad forskellen er mellem carbon og almindelig plastic sål.

Cykelsko

Størrelse på skoen

Det vigtigste er, meget åbenlyst, at skoen passer, det kommer formentlig ikke som en overraskelse. Nogle modeller er lidt bredere end andre, du kan godt få en god sko der passer, selvom du har en bred fod.

Carbon sål

Carbon sålen giver en noget lettere sko, men det gør også skoen langt stivere. Man kan derfor godt få lidt ondt i foden de første par gange, man cykler med carbon sko, især hvis man spænder dem hårdt til, men det går oftest over igen. Nogle vil formentlig synes at carbon sålen er så stiv, at det er ubehageligt. I det tilfælde er en sko med almindelig plastic sål et bedre valg.

Skoens stivhed gør, at den næsten ikke flekser i tråddet, der er derfor en mere kontant kraftoverførsel.

Udskift af indersåler

Mange cykelsko er ikke udstyret med en særlig god indersål fra fabrikken. Jeg vil anbefale, at man udskifter sålen med en ny, der er lavet specielt til cykling eller blot en sål med god støtte. Det giver en langt bedre fornemmelse i skoen og bedre støtte af din fod. Mærker som Specialized  og Formthotics laver indersåler specielt til cykling.

Indersål til cykelsko

Efterspænding

Visse sko har propper på den forreste del af skoen eller dele af sålen, som kan udskiftes. Sørg for at efterspænde alt på skoene, inden du tager dem i brug, da de ikke altid er spændt tilstrækkeligt efter fra fabrikken.

Spænding af cykelsko