Valg af cykelolie

Der findes et utal af forskellige typer cykelolie og det vigtigste er at olien er af en god kvalitet.
Jeg vil her forklare lidt om de forskellige typer af olier, som tør, våd og universal olie og forklare om hvad der skal anvendes hvornår.

Våd cykelolie

Våd olie bruges til vinterbrug og våde mere ekstreme forhold. Denne type olie er våd når den påføres kæden og olien forbliver våd. Den våde olie har nogle bedre vandafvisende egenskaber end den tørre type olie. For at opnå de bedste resultater, er det vigtigt at kæden holdes ren.

Tør cykelolie

Tør olie bruges til sommerbrug og tørre støvede forhold. Olien er våd, når den påføres kæden og danner derefter en tør slags film, som ikke tiltrækker støv og skidt. Olien har desuden vandafvisende egenskaber.

En test af kædeolie fra magasinet Tour

Voksbaseret kædeolie

De boksbaserede olier kræver at man først afrenser kæden så den er fuldstændig ren. Derefter smører man den med voksolien og bruger dernæst udelukkende denne type olie. Her kan du læse en vejledning fra mærket Squirt

Universal olie

Universal olie er tyndtflydende og bruges til smøring af kabler, bevægelige dele og nippler på hjul.

Se smøring af nippler med universal olie her

WD40 og cykelkæder

WD40 er lidt et bandeord i forhold til cykelkæder. Betegnelsen står for “Water Displacer 40”. WD40 er fantastisk som rustløsner eller korrosionsbeskytter men det fjerner også fedt.
Ved brug på en cykelkæde, da fjerner WD40 olie samt fedt fra kæden, så det ender med at være metal mod metal. På en cykelkæde ønsker vi, at nedsætte friktion og dette er WD40 således meget lidt velegnet til, da det ikke har smørende egenskaber.

WD40 virker derimod fremragende til at løsne bolte eller en krankbox som sidder rigtig godt fast i en stålramme osv.

Kabel olie

Der er visse fabrikater, som laver olie specielt til smøring af inderkabler – universalolie fungerer også glimrende.

Nav olie

Der er igen visse fabrikater som laver olie specielt til nav. Det amerikanske Chris King laver bla. deres egen olie til smøringen af friløbet i bagnavet..

Gaffelolie

Man skal bruge en speciel olie til forgaflen. Her er det vigtigt, at olien har den rigtige viskositet f.eks. “7W”, hvilket angives fra fabrikanten. Gaffelolie er også godt til smøring af gaffelben, da denne type olie ikke beskadiger gaflens pakninger.

Gabel Deo – olie til gaffelben

Denne olie er lavet specielt til at smøre forgafler med. Ikke alle producerer denne type olie, men det findes hos bla. Finish Line og Brunox.
Pakningerne på en forgaffel er temmelig sarte, og det er derfor vigtigt at bruge en olie, som ikke beskadiger eller på sigt opløser pakningerne.

Efter smøring af gaffelbenene, så “pumpes” gaflen og derefter tørres olien af igen, så den ikke sidder og samler skidt og støv.

hånd der holder en lille sprøjte med olie ved en forgaffel på en cykel

TIP

Du kan også sagtens, som ovenfor beskrevet, bruge gaffelolie til at smøre yderbenene med. Brug en sprøjte, så er det let at håndtere og få op af dunken med gaffelolie.

Producenter af olie, der sælges i Danmark:

 

Relevante links: