Stelnummer

I denne guide har jeg samlet alt du skal vide om stelnumre. Du får hjælp til at finde stelnummeret og links til politiets hjemmeside, hvor du kan slå din cykel op og se om den er stjålet.

rustent stelnummer på hvid cykel

Stelnummer på cykel

Kravet om stelnummer på cykler blev indført i 1942 og fra 1948 blev det ulovligt at sælge cykler uden stelnummer i Danmark. Det danske stelnummer er et unikt nummer, der indeholder en bogstavkode, så et serienummer og dernæst en bogstavkode for det år cyklen er produceret.

Lad os kigge lidt på stelnummeret på billedet og bruge det sammen med denne tabel. Det er lidt rustent, men vi kan alligevel tyde det til WOE 6365277 Z, hvor WOE er bogstavkoden for Puch, “6365277” er cyklens serienummer og Z er årstallet 1963/1984/2005 og min vurdering er at cyklen er fra 1963.

Med nyere cykler kan det være noget nemmere at vurdere cyklens alder da de sjældent er ældre en 20 år.

Her kan du læse lovteksten vedrørende stelnumre.

Placering af stelnummer

Det er mest almindeligt at en cykel har placeret stelnummeret:

På cykler lavet af stål eller aluminium, hvilket gælder for størstedelen af cykler, der er stelnummeret banket ind i stellet. På kulfibercykler laver visse producenter en lille aluminiumplade med stelnummer, der bliver popnittet på rammen.

Andre producenter bruger et klistermærke som stelnummer, der får klarlak så det ikke kan fjernes. Løsningen med et klistermærke er dog ikke helt efter bogen men kan være det eneste alternativ når udenlandske producenter vil sælge cykler på det danske marked og er tvunget til at have deres eget stelnummer for at dette er muligt og lovligt.

Tjek stelnummer og se om en brugt cykel er stjålet

Politiet har siden 2014 gjort det muligt for befolkningen at tilgå deres register og lave tjek af stelnummer i deres database. Derfor vil jeg altid anbefale at du beder om stelnummer inden køb af en brugt cykel og dermed sikrer dig at den ikke er stjålet..

Stelnummeret viser også cyklens alder, så du kan se om om prisen på cyklen er rimelig i forhold til hvor gammel den er.

Cykler købt i udlandet

Her giver politiet vejledning i forhold til cykler der er købt i udlandet og det inkluderer også carboncykler, hvor de anbefaler at man rådfører sig med sit forsikringsselskab ift. den korrekte påføring af stelnummer.

Ønsker du selv at banke et lovligt stelnummer ind i en cykel købt i udlandet, så kan du gøre det med stålbogstaver.