“Den der smør godt, kør godt…” sådan gælder det også for en cykelkæde. Det er vigtigt at smøre sin kæde ofte og bruge en olie af en god kvalitet. Det er også vigtigt, at bruge en olie som passer til de forhold man kører under og der findes både olier til vådt og tørt vejr. Læs nedenfor nogle gode råd til valg af den rigtige cykelolie…

Vælg olie til din cykelkæde efter vejrforhold

Du skal vælge olie efter, hvad vejrforhold du cykler i og, hvad årstid det er. Som en grov tommelfingerregel kan man sige, at der bruges tør olie om sommeren og våd olie om vinteren.

Du kan læse en forklaring på anvendelse af de forskellige typer olie her

Når du har valgt den rigtige olie til din cykelkæde, så kan vi gå igang…

4 forskellige slags cykelolie

Værktøj

Den nye kæde

Når en cykelkæde er helt ny, er den fra leverandørens side, som oftest smurt ind i fedt. Denne fedt slides af efter de første par ture og kan så tørres af med en klud, man kan evt. også bruge lidt affedter (citrus degreaser). Kæden kan altså blive ganske beskidt når den er ny, da fedt tiltrækker støv og skidt. Det anbefales, at tørre det værste fedt af kæden inden første tur, eller evt. allerede inden kæden monteres. Derefter skal man naturligvis give kæden lidt olie, så den ikke er helt tør.

Fremgangsmåde

Efter en cykeltur, tørres kæden af med en tør klud hvorved overskydende olie og skidt fjernes. Kæden sættes på det midterste tandhjul både foran og bagpå, således kan tandhjulene også tørres af. Jeg anbefaler herefter at give cykelkæden olie, som fordeles på alle kædens ruller. Lad dernæst kæden stå med olie på, olien har derved mulighed for at trænge ind i kæden.

Kæden tørres af med en klud

Inden næste cykeltur, tørres den overskydende olie af. Med olien fjerner du også det skidt som evt. må sidde på cykelkæden. Den olie som er trængt ind i kæden er tilstrækkelig smørelse, selvom kæden umiddelbart kan virke tør udenpå.

Kæden smøres

Smøring

Kæden smøres kun på ”rullerne” og kun på indersiden, da det er denne side som er i kontakt med tandhjulene. Olie har en god evne til at fordele sig selv og trænger herefter ind i kæden. Det er derfor heller ikke nødvendigt at bruge store mængder olie på kæden.

 

Relevante guides: