Sådan løsnes et stift kædeled

Et stift led kan både give problemer med at skifte gear og nogle gange give en fornemmelse af, at kæden “hopper”. Det første du skal gøre, er at finde det kædeled, som giver problemer. Derefter er det ganske nemt, at få problemet løst. Det kan endda gøres med de bare hænder…

Cykelværktøj til stift kædeled

Værktøj:

Start med at køre pedalerne rundt, så kæden bevæger sig og følg kæden nøje. Det er nemmest, hvis cyklen hænger i en stander, men alternativt kan du også løfte baghjulet. Hold øje med kæden når den kører igennem bagskifteren og har kontakt med pulleyhjulene eller lige, når kæden kontakter kassetten.

Når du ser at kæden hopper, eller ikke bevæger sig korrekt, har du fundet det stive led. Et led et stift på grund af at yderpladerne presser for meget mod inderpladerne – det er det problem, vi skal have løst.

Kæden masseres

Kæden masseres med håndkraft

Når du har fundet der stive led, tager du fat om kæden med begge hænder, og “masserer” kæden ved at bevæge den frem og tilbage horisontalt. Du kan evt. bruge en klud, så dine hænder ikke bliver fedtet ind i olie.
Bevæg kæden vertikalt, altså sådan som leddene normalt bevæges, for at mærke efter om leddet er løsnet og fungerer perfekt igen.

Det stive kædeled løsnes

Det stive led løsnes med kædesprænger

Kan kæden ikke masseres på plads med hænderne, er det formentlig nødvendigt med en kædesprænger. Placer kæden i kædesprængeren med det stive led i de riller på kædesprængeren, som er tættest mod drejelige håndtag. Drej derefter kun 1/8 omgang, det skulle løsne kæden tilstrækkeligt.
Hvis ovenstående 2 metoder til at løsne det stive led ikke virker, da kan kæden være helt bøjet og skal derfor udskiftes.

Relevante guides: