Det er utrolig vigtigt at have det rigtige tryk i sin forgaffel og det er min opfatning at mange ikke bruger særlig meget energi på at tjekke deres forgaffel. Jeg tror at én af årsagerne er, at mange ganske simpelt ikke ejer en gaffelpumpe og ikke ser dette som en nødvendighed.

En pumpe koster ca. 200-300 kr. og pengene er rigtig godt givet ud.

Stålfjeder

Visse gafler fungerer alene med stålfjeder, hvor man naturligvis ikke bekymrer sig om lufttrykket, men mere om rebounden eller preload af gaffel.

Det rigtig tryk i forgaflen kan gøre forskellen på, om din cykel kører godt, eller om den kører fantastisk. Jeg vil forsøge at give dig nogle retningslinier, og håber du vil bruge lidt tid på at lege med trykket i din forgaffel, så du får den optimale oplevelse af både cykel og forgaffel.

Gaffelpumpe
Gaffelpumpe

 

Værktøj:

De forskellige gaffelproducenter angiver altid nogle retningslinier for, hvad tryk man skal køre med. Det vil jeg anbefale dig at bruge som et udgangspunkt. Derefter kan du altid pumpe din gaffel lidt hårdere eller tage luft af.

 


 
5 psi. gør en forskel
Når pumpen sættes på gaflen og tages af igen, siger man at gaflen taber 5 psi. I tryk. Du skal altså pumpe 5 psi. over det tryk, som du vil pumpe gaflen med, for at opnå det rigtige tryk.
Er din gaffel for hård, så vil jeg som hovedregel tage 5 psi. af trykket ad gangen. Du skal altså blot sætte pumpen på og tage den af igen, derved er trykket faldet med 5 psi. jævnfør det ovenstående TIP.
Er din gaffel for blød, vil jeg også nøjes med at pumpe 5 psi. i ad gangen, så du har mulighed for at ramme det helt rigtige tryk indenfor 5 psi. nøjagtighed. Skriv det optimale tryk ned, for at du kan huske det, til næste gang din gaffel skal pumpes.
 
Negativt kammer
Nogle forgafler har både et negativt og et positivt kammer, der er altså 2 steder, hvor du skal pumpe gaflen med luft. På Rock Shox gafler med dette system sidder der ofte en anvisning på selve gaflen. Du kan altså se, hvor meget tryk der anbefales i forhold til din vægt.
 
Manualer
Det er altid en god ide at rådføre sig med manualen til forgaflen.

 

Gamle manualer på forgafler

Nedenfor er et link til en side, hvor du kan finde gamle manualer på forgafler…

 

Relevante guides: