Skift dine yderkabler ca. 1-2 gange om året afhængigt af, hvor meget du cykler og i hvilket terræn. Der skal skiftes kabler oftere, hvis du kører om vinteren i regn, sne og slud. Om vinteres er der desuden større risiko for at der kommer skidt ind i kablerne
Jeg anbefaler, at investere i en rigtig kabeltang. Kabeltangen klipper mere lige en de fleste bidetænger og kablet klippes desuden meget let over og uden de store anstrengelser.
Yderkabler – vælg de rigtige kabler
Der er stor forskel på yderkabler til bremser og til gear.
I bremsekablerne løber der en metalspiral inde i kablet, hvilket kan ses når man kigger ned i kablet. Bremsekabler er forholdsvis let at klippe over, men sørg for at klippe overskydende metalsplinter af, hvis kabeltangen ikke har lavet et helt “rent” snit.
I gearkablerne løber det mange små wirer i kablets længderetning og disse wirerer ses tydeligt når man kigger på kablet. Gearkabler er pga. de mange wirerer lidt sværere at klippe over en bremse kabler, men der efterlades til gengæld ikke overskydende metal som skal klippes af. Kabeltangen efterlader som oftest et “rent” snit.
Værktøj:
- Kabeltang
- Bidetang
- Et rundt søm
- Olie
Sammenlign kabler
Er din cykel monteret med de gamle kabler, da sammenlignes de nye kabler med de gamle og klippes til i samme længde. Kontroller dog først at de gamle passer helt med forskrifterne nedenfor og ikke er monteret forkert fra fabrikken. Det kan godt nogle gange gå lidt stærkt i produktionen.
Helt nye kabler
Vær opmærksom på at kablerne skal have den rigtige længde og hverken bøje for meget eller for lidt. Se en vejledning nedenfor og eksempler på kabler der er både for korte og for lange.
Kabler til bagskifter
Når den rigtige længde på yderkablet er fundet, brug da sømmet i begge kabelender for at være sikker på, at der er fri gennemgang.
Kabler til bagbremsen
Sømmet skal igen bruges i alle kabelenderne, for at kablet ikke lukker sammen og giver unødvendig modstand mod inderkablet.
Længden på yderkablerne, som går op til styret, måles ved at dreje styrer rundt til det ikke kan komme længere. Kablerne skal naturligvis være af sådan en længde, at man kan dreje styret helt ud i yderste position til både højre og venstre side. Klip hellere kablet en centimerter eller to for langt end for kort!
Husk at kablerne er lidt kortere når de tapes fast til styret og det skal der tages højde for når du måler kablerne efter.
Inderkabler
Når du er helt færdig med at montere dine yderkabler, så er du klar til at trække dine inderkababler igennem – husk at smøre inderkablerne med olie imens du trækker dem igennem yderkablerne. Dernæst kan du justere dine gear og nyde dine helt nye kabler der forhåbentlig skifter som en drøm.
Beskyt rammen med klistermærker
Sørg for at sætte små gennemsigtite klistermærker (de følger ofter med til cyklen) på rammen, der hvor kablerne rører ved rammen. Kablerne gnider sig imod rammen og vil på ganske kort tid lave ridser. I visse motorcykelforretninger kan man købe et ark med gennemsigtig film, som kan monteres på rammen.
Relevante guides: