Justering af V-bremser

I denne guide vil jeg både forklare om, hvordan V-bremser indstilles, hvordan bremserklodser indstilles, hvordan kabler strammes op og hvordan man smører sine bremser. Læs denne guide og få en god vejledning i at give dine bremser et tjek.

https://youtube.com/watch?v=6dVcEtv%26%238211%3Brc

Værktøj:

Først tages hjulene af!

Fjern først overskydende materiale på bremseklodserne. Det kan opstå, hvis klodserne ikke har bremset helt lige på fælgen.

Overskydende materiale fjernes Overskydende materiale fjernes

Rengøring af bremseklodser

Der sætter sig ofte små metalsplinter fra fælgen fast i bremseklodsens gummi. Disse små metalsplinter slider ganske kraftigt på fælgen og nedsætter desuden bremsekraften. Fjern metalsplinterne med en Stanleykniv, et barberblad eller lign. og slib klodserne plane igen med fint sandpapir. Det bedste resultat fås, hvis man lægger sandpapiret på en plan overflade og kører bremseklodsen hen over. Det kan dog også lade sig gøre mens bremseklodsen er monteret på cyklen, hvis man er doven ligesom mig.

Metalsplinter fjernes Metalsplinter fjernes

Klodserne slibes med sandpapir Klodserne slibes med sandpapir

Hjulene sættes nu på igen!

Indstilling af bremseklodser

Først indstilles bremseklodserne, så de kontakter fælgen samme sted på begge sider. Dette gøres ved først at løsne begge bremseklodser med umbrachonøglen. Dernæst klemmes bremserne ind mod fælgen og klodserne justeres, så de kontakter fælgen midt i bremsefladen. I visse tilfælde kan det være en fordel at lægge et stykke pap mellem fælgen og bremseklodsens bagkant. Dette gør at bremsens forreste del kontakter fælgen først og dette kan løse problemer med hylende bremser.

Bremsen holdes inde  Bremsen holdes inde

Bremseklodsen spændes Bremseklodsen spændes

Indstilling af afstand fra bremseklodserne til fælgen

Afstanden fra bremseklodserne ind til fælgen skal være den samme på begge sider. Dette justeres på bremserne stilleskruer med en flad skruetrækker, ved skiftevis at kontrollere afstanden ved at bremse og dernæst stille på skruerne igen, indtil afstanden er den samme på begge sider.

Indstilling af kabelspænding

Kabelspændingen kan både justeres på selve bremserne eller på bremsegrebet. På bremserne løsnes kablet med umbrachonøglen og strammes derefter. På bremsegrebet justeres kabelspændingen på stilleskruen. Skruen bruges til at spænde eller løsne kablet med og møtrikken bruges til at spænde kontra med, så skruen ikke løsner sig igen.

Kablet løsnes
Kablet løsnes
Kablet renses
Kablet renses
Kablet smøres
Kablet smøres

Smøring af kabler

Kablet løsnes fra V-bremsens klør og det er derved muligt at trække kablet tilbage så det kan smøres. Tør først kablet af med en ren klud og smør kablet med universal olie eller olie beregnet specielt til kabler. Det er vigtigt at smøre bremsekablerne ofte, da der let kommer snavs, skidt og fugt ind i kablerne. Dette  skaber friktion og får kablerne til at ruste.

Relevante guides: