Når man køber en ny cykelkæde, så er der altid et par ekstra links for at få kæden til at passe til alle slags cykler. Jeg vil på en meget simpel måde forklare, hvordan kæden afkortes så den passer og nederst følger et lille TIP til rengøring af den nye kæde…

hvid klud og kædesprænger

Værktøj:

Måling af kædelængde

Først lægges kæden rundt om det største tandhjul på kassetten og derefter rundt om den store klinge foran. Det er vigtigt, at man ikke sætter kæden igennem bagskifteren!
Kæden samles nu på den store klinge foran og sættes fast på klingens tænder, så stramt som muligt. Der tilføjes et ekstra yderlink og et ekstra inderlink – derefter har man den optimale kædelængde for de fleste cykler.

Samling af kæden

Kæden sættes nu igennem bagskifteren og forskifteren og samles enten med kædesprænger eller powerlink kædeled som ikke behøver at sprænges på.
Ved powerlink, samles leddet, og derefter placeres linket, så det er mellem kassetten og de forreste tandhjul. Linket samles helt ved, at man træder let i pedalerne, og trykket samler leddet.

TIP

Når en kæde er helt ny, er den smurt ind i fedt fra fabrikken. Fedtet kan være svært at tørre af og er temmelig svær at arbejde med. Det slides heldigvis af efter de første par cykelture. Du kan tørre kæden godt af de første gange du cykler en tur og kom derefter olie på kæden – dermed vil du få en helt ren og fedtfri kæde.

Relevante links: